Smart Industry Blog | Manufacturing | Innovation | Technology | Read our blog
Kenniscentrum 3D printen

3D-printen van slimme producten in kenniscentrum TU/e en TNO

"De technologische focus wordt gericht op producten die uit diverse materialen bestaan."

7 december ging hij officieel van start: kenniscentrum Additive Manufacturing (AM) Systems. In dit kenniscentrum bundelen het High Tech Systems Center van de TU Eindhoven en de afdeling Additive Manufacturing van TNO hun krachten op het gebied van 3D-printapparatuur. De focus zal liggen op de ontwikkeling van productieapparatuur voor 3D-printen van slimme producten, bestaande uit meerdere materialen.

Focus op productie van slimme producten

TU/e en TNO integreren in het kenniscentrum de innovatieprogramma’s op het gebied van 3D-printapparatuur. Ze hebben al jarenlange ervaring met additive manufacturing en gaan binnen de onderzoeksprogramma’s aan de slag met de volgende generatie geïntegreerde productiesystemen. De technologische focus wordt gericht op producten die uit diverse materialen bestaan. Denk hierbij aan elektronica, farmaceutische producten, hightechonderdelen, maar ook tanden.

In samenwerking met het bedrijfsleven

AM Systems gaat intensief samenwerken met het bedrijfsleven. Het idee is om in de komende jaren industriële partners te laten participeren in de onderzoeksprogramma’s. Het testen van de bevindingen zal in het speciaal daarvoor opgezette MultiM3D Fieldlab plaatsvinden. Dit is een van de laboratoria die door hightech organisaties en de overheid zijn opgezet.

Experts opleiden voor de toekomst

TU/e en TNO zullen tevens experts op gaan leiden die in de opkomende 3D-printindustrie nodig zijn. Hiervoor wordt een nieuwe leerstoel ingesteld en de vakgroep ‘Systems Mechatronics for Advanced Manufacturing’ bij de TU/e opgericht. Zo worden de hightech mechatronicakennis van de TU/e en de kennis op het gebied van industriële additive manufacturing van TNO samengebracht.

Groeien naar de gewenste omvang

Binnen vier jaar groeien naar ongeveer vijftig medewerkers, waaronder minstens zeven promovendi van de TU/e. Dat is de ambitie. Er wordt gestart met een man of tien in het gebouw van TNO op de universiteitscampus. De hoop is dat dit aantal binnen een jaar wordt verdubbeld, zodat binnen een aantal jaren de gewenste omvang wordt bereikt.

Bronnen:
ED
TNO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Post Navigation