Smart Industry Blog | Manufacturing | Innovation | Technology | Read our blog
reshoring robots

Reshoring laat robotica- en 3D-printingmarkt nog meer stijgen

"Reshoring: goedkoper, efficiënter én beter voor het milieu."

3D-printing en robotica: ontwikkelingen die een enorme groei doormaken en ook door blijven maken in de komende jaren. Zo stijgt de roboticamarkt jaarlijks met 17% en is er voorspeld dat de 3D-printingmarkt in de komende vijf jaar met ongeveer 100% per jaar groeit. Wat deze trends extra aanjaagt? Reshoring.

Van offshoring naar reshoring

Decennialang is productie naar landen zoals Cambodja, China en Vietnam verplaatst vanwege de lage arbeidskosten in deze landen. Offshoring maakt nu echter plaats voor reshoring: de maakproductie komt terug naar het Westen. Het aantal bedrijven dat de productie aan het terughalen is naar eigen land stijgt enorm. De belangrijkste redenen om over te gaan op reshoring? Veranderingen in de markt, productieprocessen en kosten.

3D-printing en robotica maken reshoring mogelijk

De komst van robots speelt een grote rol in het terughalen van de productie. Immers, of je robots nu in China of in Nederland aan het werk zet, maakt geen verschil. Waren er geen robots geweest, dan bleef de productie hoogstwaarschijnlijk wel nog in de lage lonenlanden. Ook 3D-printing draagt bij aan deze ontwikkeling. Net als bij robotica maakt het bij 3D-printing niet uit in welk land wordt geproduceerd. Zo print Mercedes Benz sinds een aantal maanden ter plekke haar onderdelen uit, waardoor ze geen onderdelen meer op voorraad hoeft te houden. De verwachting is dat vele maakbedrijven hierin volgen.

Aanbevolen: 3 reasons why reshoring will save a country’s manufacturing industry

Goedkoper, efficiënter én beter voor het milieu

Wanneer arbeidskosten er niet toe doen, wat over het algemeen het geval is bij 3D-printing en robotica, is dicht bij huis produceren uiteraard efficiënter en goedkoper. Dure en verre vervoersstromen van producten zijn er dan namelijk niet meer. Het ontbreken van deze verre vervoersstromen is overigens ook goed voor het milieu. Een verminderde uitstoot door vervoer betekent minder vervuiling van het milieu. Kortom, een win-winsituatie.

Bronnen:
IEX.nl
Kamer van Koophandel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Post Navigation